Tilbage

Skole lykkes med at få unge til at skodde smøgerne

Antallet af skoddage er faldet gevaldigt på Herning Produktionsskole, som her i august fejrer et års fødselsdag som røgfri skole.
09. august 2018

De unge ryger mere og mere. Den kendsgerning har på det seneste givet anledning til bekymring og debat hos politikere, eksperter og sundhedspersonale.

Måske de skulle bruge nogle timer på et besøg på Herning Produktionsskole. Her er andelen af dagligrygere i aldersgruppen 16-24 år nemlig faldet de senere år. Fra 47 procent i 2016 til 36 procent i 2018.

Det er et markant og bemærkelsesværdigt fald. Ganske vist til et ret højt niveau - det er stadig mere end hver tredje unge på produktionsskolen, som er ryger. Men det fortæller blot historien om, at produktionsskolen historisk og kulturelt har været et klassisk ryger-miljø. Det gør sådan set bare det markante fald i antallet af rygere endnu flottere.

- Det har været en lang proces, som faktisk startede for næsten fire år siden, siger Dorit Riishede Jensby, viceforstander på Herning Produktionsskole og primus motor på arbejdet med at få rygestoppet gennemført på skolen.

- Vi i ledelsen havde det træls med, at pausefællesskabet for rigtig mange af vores unge var at ryge en smøg. Der var simpelthen unge, der begyndte at ryge, når de kom ud til os. Vi tænkte, at det må vi gøre noget ved. Men det krævede en kulturændring, for den gang var det ikke kun elever, men også en del af medarbejderne, der røg.

Basket og brætspil

Samtalerne omkring en mulig røgfri skole tog fart i løbet af 2014 og 2015. Der kom penge fra Herning Kommunes forebyggelsesudvalg, og i samarbejde med kommunens sundhedsafdeling blev et forsøg på at gøre skolen røgfri sat i gang.

- Vi vidste godt, at vi måtte stille nogle muligheder i stedet for rygeskuret. Elever og medarbejdere blev inddraget, og vi endte med at indkøbe forskellige ting. Bordtennisbord, bordfodbold, brætspil, basket-kurve. Og så etablerede vi nogle stillerum, hvor man kan sidde i ro og fred, hvis man har lyst til det. Efter skolen er blevet røgfri, er der mulighed for alternative pauseaktiviteter inde og ude, forklarer Dorit Riishede Jensby.

Sidste sommer, i uge 28, var der så Store Skoddag. Rygeskuret blev revet ned. Skoddet. Fjernet. Det har i sagens natur givet blandede reaktioner.

- Der er sikkert nogen, som har valgt skolen her fra, fordi vi er et helt røgfrit miljø. Men der er også mange, som anerkender det. Vi har uddannet to rygestopkonsulenter og tre øreakupunktur-behandlere - øreakupunktur kan nedsætte rygetrangen. Vi udleverer lakridser. Ikke nikotin-præparater, for vi er ikke et apotek, og vi er også blevet rådgivet om, at det næsten kan føre til et større nikotinforbrug. Ønsker elever at stoppe med at ryge, har vi en aftale med en af kommunens professionelle rygestopkonsulenter, som kommer på skolen og laver forløb med eleverne.

De unge skal ikke bare gå og vente

Men hvorfor er det nu lige, at produktionsskolen skal blande sig i unge menneskers rygevaner?

- Fordi vi skal være med til at give de unge de bedste forudsætninger for et godt liv på arbejdsmarkedet. Vi vil lære de unge, at de ikke bare skal gå og vente på at nå frem til den næste rygepause. De skal lære at træffe gode valg om deres eget liv, og det gælder også på sundhedsområdet, siger Dorit Riishede Jensby. Som tilføjer, at skolen "selvfølgelig ikke blander sig i", om de unge ryger i fritiden.

- Vi er stolte af at være røgfri skole og arbejdsplads, og vi oplever mange fordele. Nu står gymnastiksalen ikke længere øde hen i pauserne, og maden i kantinen bliver spist op og havner ikke som før i skraldespanden, fordi de unge skulle skynde sig ud at ryge i frokostpausen.

Succesen med at gøre skolen røgfri har skabt opmærksomhed hos produktionsskoler i andre kommuner, som nu kigger til Herning for at se, om modellen fra Herning Produktionsskole kan kopieres eller danne inspiration for lignende forløb.

Cirka 150 unge i alderen 15-25 år har deres daglige gang på Herning Produktionsskole, som har knap 30 ansatte. Skolen tilbyder ni forskellige linjer, hvor de unge kan blive afklarede i forhold til studiemuligheder og egne kompetencer og interesser. Herudover udbyder skolen to kortere ungdomsuddannelser - Kombineret Ungdomsuddannelse og Erhvervsgrunduddannelsen.

Kontaktinfo

Ole Hansen
Kommunikationschef
Tlf.: 96282642
Mobil: 40223228
Send e-mail til ole.hansen@herning.dk

 

Brug altid en sikker mail, hvis din besked indeholder personlige eller følsomme oplysninger.