Tilbage

Jobcenter hjælper ledige til en uddannelse

80 procent af deltagerne på et nyt jobcenter-forløb udskifter ledighed med en erhvervsuddannelse.
08. november 2019

Kunne du forestille at uddanne dig til klejnsmed?

Cirka sådan lyder den simple version af det spørgsmål, Jobcenter Herning stiller ledige, når snakken falder på tilbuddet med det spøjse navn PUTAU.

PUTAU står for Personlig Udvikling Til Arbejde og Uddannelse og går kort fortalt ud på, at ledige får et indblik i, hvordan det er at uddanne sig til og arbejde som eksempelvis klejnsmed, murer, SOSU eller industritekniker.

Fælles for uddannelserne er, at erhvervslivet mangler uddannet arbejdskraft. For at imødekomme den efterspørgsel indgik Jobcenter Herning for 1½ år siden et samarbejde med Herningsholm Erhvervsskole.

Resultatet blev PUTAU-forløbet, hvor ledige får fem dages introduktion til et specifikt erhverv og dermed nemmere kan svare på, om de kunne have lyst til at uddanne sig indenfor det felt.

80 % vælger at uddannelse sig

Det tyder på, at fremgangsmåden virker. Siden PUTAU startede, har 26 ledige været igennem et introduktionsforløb. 80 procent af dem har efterfølgende valgt at tage et kursus eller begynde på en uddannelse.

- Vi er meget tilfredse med evalueringen. Tilbagemeldingerne er positive, og vi oplever, at flere af de ledige får øjnene op for nye karriereveje, som de ellers ikke havde i overvejelserne, fortæller Thorbjørn Christensen, arbejdsmarkedskonsulent ved Jobcenter Herning.

Også hos Herningsholm Erhvervsskole mener de at have ramt en formel, der fungerer.

- Det nytter ikke noget bare at slå dørene op og sige, "kom ind og få en uddannelse". I stedet er vores tilgang, at vi bliver nødt til at give folk mulighed for at finde ud af, om det er den rigtige uddannelse for dem. Med PUTAU-forløbet giver vi netop denne mulighed, forklarer Leif Kloster, virksomhedskonsulent ved Herningsholm Erhvervsskole.

En uddannelse tilpasset den enkelte

PUTAU-forløbet bliver tilbudt til jobparate ledige på kontakthjælp eller dagpenge. Jobcentret fortæller om forløbet, men de ledige skal selv vurdere, om tilbuddet er noget for dem.

Hvis den ledige efter PUTAU-forløbet har lyst til at starte på uddannelsen, vil jobcentret og erhvervsskolen strikke et forløb sammen i samarbejde med den ledige, så uddannelsen for så vidt muligt bliver tilrettelagt efter den lediges behov.

PUTAU har indtil videre kørt med forløb indenfor følgende fagområder: klejnsmed, murer, SOSU, tømrer, industritekniker, maskinsnedker, hotel og restauration, lager og logistik.

Listen bliver løbende opdateret alt efter hvilke brancher, der efterspørger arbejdskraft.

Dekorativt billede

Kontaktinfo

Thorbjørn Christensen
Arbejdsmarkedskonsulent/generalist
Tlf.: 96285352
Send e-mail til jobtc@herning.dk

 

Brug altid en sikker mail, hvis din besked indeholder personlige eller følsomme oplysninger.