Tilbage

To Herning-plejecentre opnår international anerkendelse 

De to kommunale plejecentre, Lindegården og Fuglsangsø Centret har som de første i Danmark fået en Marte Meo-certificering. Metoden har hjulpet med at nedbringe antallet af voldsindberetninger markant.
01. november 2019

Siden maj har Fuglsangsø Centeret og Lindegården Plejecenter arbejdet målrettet på at blive Marte Meo-certificeret, og det er nu lykkedes.  

Torsdag 31. oktober var de to centerledere Astrid Hindhede og Eva Østergaard i Nyborg, hvor deres ansøgning blev godkendt af et certificeringsudvalg under Marte Meo Foreningen. Dermed bliver plejecentrene de første i Danmark, der kan kalde sig Marte Meo-certificerede.    

- Vi er enormt stolte af anerkendelsen. Specielt, fordi vi kan se, at det virker, både i konkrete tal og i vores beboeres livsglæde, siger Gitte Rasmussen, der er chef for plejecentrene i Herning Kommune.   

Mindre vold - mere glæde  

Marte Meo-metoden er baseret på korte videooptagelser, som bruges til at analysere og fremme samspillet mellem mennesker. På den måde bliver personalet, der arbejder med demente, opmærksomme på, hvilken støtte borgeren har brug for netop nu og kan understøtte borgerens egne ressourcer.  

I 2016 og '17 gennemførte Herning Kommune i samarbejde med Marte  Meo supervisor Gitte Henriksen et arbejdsmiljøprojekt, som undersøgte effekterne af Marte Meo-metoden. Projektet viste, at antallet af voldsindberetninger i gennemsnit faldt med 62 % på de tre plejecentre, der var med i projektet. Herudover blev det psykiske arbejdsmiljø hos de ansatte også markant forbedret.   

Stort forarbejde  

Marte Meo er ikke en ny metode i Herning. Lindegården har siden 2001 anvendt metoden i den daglige omsorg og pleje. Også Fuglsangsø Centret har brugt Marte Meo, siden centret åbnede i august 2014.   

Alligevel er der sket forandringer i processen til at blive certificeret, for både Lindegården og Fuglsangsø Centeret har siden maj måned skruet væsentligt op for brugen af Marte Meo på alle afdelinger. Det stiller nemlig store krav at blive certificeret Marte Meo.   

Der skal minimum være en certificeret Marte Meo-terapeut ansat på plejecentret. Derudover skal alle ansatte, der er i kontakt med borgere eller pårørende, have et kursus, senest fire måneder efter de er ansat. Det gælder også for eksempel køkkenpersonale og pedeller.   

Styrker rekrutteringen  

Ligesom mange andre kommuner oplever Herning Kommune udfordringer med at tiltrække arbejdskraft til ældreplejen. Chefen for plejecentrene håber derfor, at certificeringen kan være med til at gøre plejecentrene mere attraktive for nye medarbejdere.   

- Jeg ser det helt klart som en fordel i vores rekruttering, og jeg håber, at det kan være med til at gøre Herning Kommunes plejecentre til endnu mere attraktive arbejdspladser, siger Gitte Rasmussen.   

Fakta:  

Marte Meo betyder ved egen kraft og er en pædagogisk metode, som oprindeligt stammer fra Holland. Den har til formål at holde fokus på det der lykkes i samspillet med mennesker. Specielt mennesker med demens har særlig brug for oplevelsen af et positivt og konfliktfrit samvær.  

Kontaktinfo

Sidsel Gitte Rasmussen
Chef for plejecentrene
Tlf.: 41161726
Send e-mail til gitte.rasmussen@herning.dk

Astrid Henriette Hindhede
Centerleder
Tlf.: 26394403
Mobil: 26394403
Send e-mail til fugas@herning.dk

Eva Østergaard Sørensen
Centerleder
Tlf.: 96285601
Mobil: 21671421
Send e-mail til lipeo@herning.dk

 

Brug altid en sikker mail, hvis din besked indeholder personlige eller følsomme oplysninger.