Tilbage

Frihedens lys kommer til Herning

Carl-Henning Pedersens imponerende glaskunstværk, som i 2013 overlevede en brand på Frihedsmuseet i København, skal fremover hænge på Lindbjergskolen ikke langt fra Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum.
02. september 2020

For museumsleder på Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum, Lotte Korshøj, er der ingen tvivl. Placeringen af Carl-Henning Pedersens imponerende glaskunstværk, Frihedens Lys, kan ikke være bedre.

- For mig er Lindbjergskolen den bedste placering. Det har været en lang proces, hvor mange ting har været i spil, og mange har udvist interesse for at få kunstværket. Vi har blandt andet ønsket at holde kunstværket i nærheden af kunstnerens eget museum, og så skulle placeringen være offentlig tilgængelig, siger Lotte Korshøj.

Et snert af historie til en ny bygning

Det var ifølge Korshøj en grundtanke hos Carl-Henning Pedersen at gøre kunst demokratisk og så offentlig tilgængelig som mulig. Alle skal have adgang til kunst, fordi kunst påvirker samfundet i en positiv retning, mente han.

Placeringen på Lindbjergskolen er på den måde helt i kunstnerens ånd, da skolen ikke kun er en skole men også et samlingssted for borgere med blandt andet sportshal og bibliotek. Skolen er nybygget, og derfor er skoleleder Erik Søgaard ekstra glad for Kunstværket.

- Lindbjergskolen er rigtig flot og ny, men det betyder også, at den kan virke lidt steril. Derfor har vi været på udkik efter en måde at tilføre skolen sjæl og historie. Det kan vi med Frihedens Lys. Vores skole er også et sted, hvor kunstværket over tid vil blive set af mange. Udover det daglige liv i bygningerne har vi for eksempel også en del rundvisninger på skolen, siger Erik Søgaard.

Formelt udlånes kunstværket til skolen i en periode på foreløbig 10 år. Selve ophængningen af kunstværket skal foregå i skolernes efterårsferie.

Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum fik værket overdraget af Nationalmuseet i 2019. Glasmaleriet Frihedens lys blev opført i 1983 på Frihedsmuseet i København, som i april 2013 brændte og ikke stod til at redde.

Værket, der betegnes som et af Carl-Henning Pedersens hovedværker, overlevede branden næsten uskadt. Brandvæsenet måtte dog smadre en af ruderne i mosaikken for at få ilden under kontrol. Ved hjælp af 600-800 glasskår og glaskunstner Per Steen Hebsgaard, som arbejdede sammen med Carl-Henning Pedersen, blev værket efterfølgende genskabt.

Kunstværket blev ikke en del af Frihedsmuseet nye museumsbygning, som åbnede i sommeren 2020, hvilket åbner op for en lokal placering tæt på mange af kunstnerens øvrige værker.

Foto: Ralf T. Søndergaard
Foto: Ralf T. Søndergaard

Kontaktinfo

Erik Tangen Søgaard
Skoleleder
Tlf.: 96287161
Mobil: 24453339
Send e-mail til lbses@herning.dk

Lotte Korshøj
Museumsleder
Tlf.: 22936190
Send e-mail til chplk@herning.dk

 

Brug altid en sikker mail, hvis din besked indeholder personlige eller følsomme oplysninger.