18. december 2020
Siden 2016 har køkkenpersonalet sammen med nogle
procesteknologistuderende fra Erhvervsakademi Midtvest periodevist
registreret hverdagens madspild på udvalgte af kommunens
plejecentre. Deres undersøgelser og analyser har vist, at der er
noget at komme efter, hvis madspild i højere grad kan undgås på
plejecentrene.
Det har ført til, at Herning Kommune nu
registrerer madspildet på samtlige af de 10
kommunale plejecentre. Arbejdet med bæredygtighed i madproduktionen
er blevet en kontinuerlig og fast del af driften i køkkenerne.
- Vi vil lave den bedst mulige mad til beboerne. Det skal være
mad, som passer til beboerne, og som de kan lide at spise. Metoden
her hjælper os med at få overblikket over eventuel overproduktion
og madspild, og ved hjælp af løbende opfølgning får vi gode
resultater ud af det her, siger Gitte Rasmussen, der er chef for
kommunens plejecentre.
I Herning Kommune står bæredygtighed højt på dagsordenen. Derfor
arbejder kommunen med et strategisk fokus på at reducere madspild.
Udvalgsformand Anne Marie Søe Nørgaard (V) fra Social- og
Sundhedsudvalget peger på, at arbejdet i høj grad handler om
almindelig sund fornuft.
- I byrådet arbejder vi målrettet med FN's Verdensmål. Når vi på
den her måde registrerer madspildet, så bidrager
vi til målsætningen om at være med til at passe godt på miljøet. Vi
udnytter simpelthen vores ressourcer bedre ved hjælp af en god sund
husholdningstankegang, siger udvalgsformand Anne Marie Søe
Nørgaard.
Kageskorper bliver til romkugler
Køkkenpersonalet registrerer den mængde mad,
der bliver overproduceret. Den viden bliver brugt fremadrettet,
sammen med et stort fokus på at anvende madresterne.
- Alle de rester, der er, de bliver brugt. Hele tiden optimerer
vi vores produktion og opskrifter. Vi vil kun have en
overproduktion, som er mulig at anvende til noget andet. Man skal
ikke tro, at det er en spareøvelse. Det handler ganske enkelt om at
få det bedst mulige ud af vores penge. Så borgerne får det, der er
allerbedst for dem, siger Gitte Rasmussen.
- Når vi for eksempel bager en kage, og skærer kanterne af den,
så bliver kanterne ikke smidt væk. De bliver frosset ned, og når vi
så kan se, at vi har en god pose af dem, så bliver de lavet til
romkugler. På den måde bruger vi alle resterne. Det samme gør vi
med for eksempel kartofler og alt muligt andet, fortæller Gitte
Rasmussen.
Bæredygtighed bliver til konkrete tiltag
I 2021 vil plejehjemmenes overproduktion blive målt og
analyseret fire gange som grundlag for løbende forbedringer.
Allerede nu er madspildet formindsket.
- Det her er et rigtig godt eksempel på, at Verdensmålene bliver
brugt. Det er et konkret jordnært tiltag, som vi tænker ind i den
måde vi arbejder på. Det er det, som Verdensmålene i virkeligheden
handler om. Når vi kan få dem udmøntet i, at man helt konkret
arbejder med dem ude hos borgerne, så lykkes vi med noget, siger
udvalgsformand Anne Marie Søe Nørgaard.
FN's Verdensmål nummer 12 har særligt fokus på "Ansvarligt
forbrug og produktion". Det skal sikre bæredygtigt forbrug og
bæredygtige produktionsformer i fremtiden.