Tilbage

Herning Kommune vinder IKA Dialogprisen 2020

Nytænkning og fokus på miljøet i stort udbud af forbrugsartikler sikrede prisen
27. februar 2020

Ika2

Herning Kommune vinder IKA Dialogprisen 2020 efter at have benyttet udbud med forhandling i et stort udbud af forbrugsartikler.

Udbuddet er gennemført på vegne af ti kommuner med formålet at gøre kommunernes forbrugsartikler mere miljøvenlige.

I 2017 vedtog Herning Byråd at ved indgåelse af kommunale indkøbsaftaler skulle der, så vidt det var muligt, undgås produkter som indeholder mikroplast.

Derfor tog Herning Kommune en beslutning om, at alle forbrugsartikler fra sæber, cremer og rengøringsmidler til engangsbestik og plastikkrus skulle sendes i et udbud for at finde en mere miljørigtig løsning.

Nytænkning og dialog gav pote

Rasmus Raun, udbudskonsulent ved Herning Kommune har været ansvarlig for at gennemføre udbuddet. Rasmus Raun vidste, at et udbud med op mod 1000 forbrugsartikler krævede nytænkning og en mere dialogbaseret tilgang, hvis processen skulle lykkes for både kommunen og tilbudsgiver.

Det resulterede i, at Rasmus Raun sammen med sit team blev enige om at benytte udbud med forhandling fra udbudsloven §61.

Udbud med forhandling viste sig at være den helt rigtige tilgang. Gennem hele processen har Herning Kommune og tilbudsgiver haft en tæt dialog og sammen fundet den bedste løsning på de mange forbrugsartikler frem for at benytte et traditionelt sortimentsudbud.

Nytænkningen og den dialogbaserede tilgang er, hvad Herning Kommune og Rasmus Raun blandt andet bliver hædret for med overrækkelsen af Dialogprisen 2020.

Rasmus Raun glæder sig over, at den atypiske tilgang bliver hædret til IKA Årskonference:
- Jeg er meget ydmyg og helt vildt stolt over at vinde prisen. Herning Kommune har jo et slogan, som lyder: Her er alle muligheder åbne. Og nu kan det jo passende også blive til: Nu er dialogen åben, siger han.

Leverandørernes ekspertise bragt i spil

Udbuddet med forhandling har givet Herning Kommune mulighed for at gennemføre en god markedsdialog samt invitere leverandører ind tidligt i forløbet, så både udbuddet samt outputtet er blevet det mest optimale for alle parter. Udbuddet har desuden givet mulighed for, at leverandører har kunne tage udgangspunkt i eget sortiment og dermed byde ind med forbrugsartikler, som de har været i stand til at levere fra start.

For Herning Kommune og Rasmus Raun har processen været utroligt givende, da de har benyttet leverandørernes ekspertise for at finde de mest miljøvenlige og bæredygtige løsninger. Det betyder, at udbuddet løbende er blevet justeret og optimeret i tæt samarbejde med leverandørerne.

Udbuddet er blevet delt i to aftaler med henholdsvis cremer, sæber og aftørringspapir i den ene og håndhygiejne og madartikler i den anden.

Aftalerne er netop ved at blive implementeret.

Kåringen af vinderen af IKA Dialogprisen 2020 fandt sted onsdag den 26. februar til IKA Årskonference. Der var i alt tre nominerede til Dialogprisen og vinderen blev kåret af IKAs Dialoggruppe på baggrund af kriterier inden for nytænkning, bedre dialog både i udbudsrunder og i hverdagen, konstruktiv dialog før, under og efter udbud og ifm. spørgemøder samt klare og tydelige evalueringer.

Kontaktinfo

Rasmus Raun
Udbudskonsulent
Tlf.: 96282341
Send e-mail til rasmus.raun@herning.dk

 

Brug altid en sikker mail, hvis din besked indeholder personlige eller følsomme oplysninger.