Tilbage

Stor økonomisk aftale sikrer fremtiden for MCH

Messecenter Herning, MCH, er presset på likviditeten på grund af de mange corona-aflysninger. Stor stadionhandel sikrer nu MCH en økonomisk håndsrækning fra Herning Kommune og Agromek.
15. juni 2020

Herning Kommune overtager tre af de fire tribuner på FC Midtjyllands hjemmebane, MCH Arena. Købsprisen er 51,5 millioner kroner. Dermed får MCH, som i øjeblikket ejer stadion, tilført vigtig likviditet på et tidspunkt, hvor selskabet er presset på grund af de mange corona-aflysninger. 

Derudover køber Agromek, den anden store aktionær i MCH, en del af de kommercielle faciliteter på den fjerde tribune for 10 millioner kroner.

- MCH befinder sig i en vanskelig situation. Derfor har vi forhandlet os frem til denne løsning, hvor kommunen køber MCH Arena af MCH med undtagelse af den tribune, hvor de kommercielle aktiviteter foregår, siger Lars Krarup, (V), borgmester i Herning Kommune.

Aftalen er mandag 15.juni godkendt i Økonomi -og Erhvervsudvalget, og den er 22. juni på dagsordenen i Herning Byråd.

- Herning Kommune er hovedaktionær i MCH, som har meget stor samfundsmæssig betydning for hele Herning-området. Derfor vil vi gerne hjælpe, hvis vi kan, siger Lars Krarup.

Pengene finder Herning Kommune i den såkaldte udviklingsfond.

Ekstern ekspert-bistand

Herning Kommune har haft ekstern ekspert-bistand fra Deloitte for at sikre, at prisen for tribunerne er den rette, og at alle detaljer overholder gældende lovgivning. Efter kommunalfuldmagten må en kommune gerne drive et fodboldstadion og stille anlægget til rådighed for professionelle fodboldklubber. Det ser man i en lang række danske kommuner, som har superligahold - for eksempel Aarhus, Aalborg, Silkeborg og Esbjerg.

- Det helt afgørende er, at vi handler økonomisk forsvarligt, samtidig med at vi naturligvis overholder alle love og regler på det her område. Det har vi gjort alt for at sikre os, siger Lars Krarup.

Herning Kommune har i forbindelse med handlen fornyet og forlænget lejeaftalen med FC Midtjylland, så den nu løber i foreløbig 25 år. Der er samtidig aftalt en opgradering af faciliteterne med fodboldklubben.

- Samtidig får Herning Kommune en såkaldt dispositionsret til MCH Arena. Det betyder, at vi et antal gange om året kan lade andre aktører end FCM bruge stadion - for eksempel andre lokale fodboldklubber. Man kunne også forestille sig helt andre arrangementer end sport på stadion. Men det er alt sammen noget, vi skal til at se nærmere på, siger Lars Krarup.

For Agromek har det også været afgørende at finde en løsning.

- MCH er en afgørende brik for Agromek, og som ansvarlig ejer er vi glade for den konstruktive dialog med både MCH og Herning Kommune. Vi er glade for, at det er lykkedes at lande en aftale, som har en fin balance mellem ejerforhold, ejernes interesser i MCH og den likviditet vi hver især bringer, siger Sten Andersen, bestyrelsesformand i Agromek.

Hos MCH er bestyrelsesformand Poul Sand glad.

- Det er en dybt ulykkelig situation, som MCH, der ellers er en sund virksomhed, helt uforvarende er kommet i. Vi er rigtig glade for den løsning, som vores to største ejere nu har fundet. Det er en løsning der gør, at vi nu igen kan kigge fremad i MCH, siger Poul Sand.

MCH fra oven. Foto: Finn Byrum/Herning Kommune

MCH fra oven. Foto: Finn Byrum/Herning Kommune

Kontaktinfo

Lars Krarup
Borgmester i Herning Kommune
Tlf.: 2067 4103

Sten Andersen
Bestyrelsesformand i Agromek
Tlf.: 2424 7634

Poul Sand
Bestyrelsesformand i MCH
Tlf.: 2560 0666