Tilbage

Ældre i Herning kan lære unge udlændinge dansk

Alle ældre kan gøre gavn som frivillige i lokalsamfund. Det er udgangspunktet i et landsdækkende projekt, som matcher lokale, ældre borgere med udlændinge i Danmark, som vil lære dansk.
22. september 2020

Herning Kommune er fra august blevet en del af Frivillighed til ALLE ældre - et frivillighedsprojekt, der skaber kontakt mellem unge med udenlandsk baggrund og ældre danskere, som vil hjælpe de unge med at lære dansk og forstå dansk sprog og kultur.

Om man får hjemmehjælp, bor i plejebolig eller blot har lyst til at hjælpe, gør ingen forskel. Det afgørende for at deltage i Frivillighed til ALLE ældre er, at man har lyst til at mødes og tale dansk med en ung, der ikke er vokset op med dansk som modersmål. Der er ikke nødvendigt for den ældre at kunne tale andre sprog end dansk.

De mennesker, som har stor gavn af at tale med en ældre dansk borger, er typisk en udlænding, der skal arbejde i Danmark i en periode, har fundet en dansk kæreste og har bosat sig i Danmark, eller har boet i Danmark længe, men stadig ikke føler sig stærke nok i det danske sprog.

Herning Kommune kan se mange gode grunde til at blive en del af projektet.

- Vi har tiltro til, at vi kan lære noget godt af hinanden på tværs af generationer og kulturer. Helt i tråd med, at vi i Herning allerede arbejder med 'Generationernes kvarter', så kan ældre i kraft af Frivillighed til ALLE ældre udveksle kultur og oplevelser med mennesker, der er født i udlandet. Jeg er sikker på, at Frivillighed til ALLE ældre er et projekt begge parter vil få meget ud af, så længe man er indstillet på at møde hinanden med åbenhed, siger formand for forebyggelsesudvalget i Herning Kommune, Karlo Brondbjerg.   

Deltagere i Frivillighed til ALLE ældre matches ud fra geografi, ønsket tidsrum og interesser. Det sikres, at de unge med udenlandsk baggrund har en ren straffeattest, og der bliver løbende fulgt op på, hvordan det går med samtaleparrene. Når der er fundet et match, får begge parter besked, de bliver hjulpet med at arrangere det første møde, får materiale at tale om, og der bliver fulgt op på, hvordan det går.

Projektet er 2-årigt og har samtalepartnere i foreløbig 14 kommuner. I Herning Kommune har Forebyggelsesudvalget bevilget 36.000 kr. til projektet.  

Ønsker du at være med, så tilmeld dig via www.Elderlearn.dk eller ved at ringe på 60 56 06 53.

Ældre borgere i Herning Kommune får mulighed for at deltage i et frivillighedsprojekt, hvor ældre lærer unge udlændinge dansk. Foto: Thomas Brolyng Steen

Kontaktinfo

Karlo Brondbjerg
Formand for Forebyggelsesudvalget
Tlf.: 40105029
Mobil: 40 10 50 29
Send e-mail til byrkb@herning.dk

 

Brug altid en sikker mail, hvis din besked indeholder personlige eller følsomme oplysninger.