Tilbage

Herning Kommunes rygestoptilbud får EU-anerkendelse

Kommunens rygestop-indsats er blandt de 16 fremhævede tilbud i EU’s nye folkesundhedsprogram EU4Health.
01. september 2021

Siden 2017 har læger og hospitaler haft mulighed for at henvise patienter til et kommunalt rygestoptilbud i seks midt- og vestjyske kommuner - heriblandt i Herning Kommune.

For Herning Kommunes vedkommende skete denne type henvisninger 172 gange i 2020, og det er især det gode samarbejde med sundhedssektoren, der nu har fået EU til at spærre øjnene op.

EU har derfor valgt at dekorere rygestopindsatsen med mærkatet "Best practice" sammen med 15 andre europæiske sundhedstilbud.

Rygestoptilbuddet bliver dermed en del af EU's nye folkesundhedsprogram "EU4Health", der blandt andet skal forbedre sundheden og accelerere bekæmpelsen af kræft I EU-landene.

Kommunernes rygestoptilbud blev valgt ud blandt en pulje på 43 indstillede tilbud.

- Vi er selvfølgelig stolte af anerkendelsen og er glade for, at de andre EU-lande har valgt at søge inspiration blandt andet her hos Herning Kommune. Rygestoptilbuddet har hjulpet rigtig mange med at lægge tobakken på hylden, og det giver rigtig god mening, hvis flere andre lande kan få glæde af den erfaring, vi har gjort os, fortæller formanden for Forebyggelsesudvalget i Herning Kommune, Karlo Brondbjerg.

Mange søger hjælp uden henvisning

Rygestopindsatsen i Herning Kommune er ikke kun et tilbud for personer med henvisning fra sundhedssektoren.

Det er også muligt at komme ind fra gaden og få hjælp til sig rygestop. Man kan desuden få tilbudt gratis rygestopmedicin, hvis man er kategoriseret som storryger, hvilket betyder, at man ryger mindst 15 cigaretter om dagen.

I 2020 gennemførte 186 personer rygestop-forløbet ved Herning Kommune. Af dem endte 132 med at være røgfri ved kursets afslutning, hvilket svarer til 71 %.

- Vi er glade for hvert år at kunne hjælpe så mange mennesker med at blive røgfri, og vi gør hvert år en stor indsats for, at endnu flere får øjnene op for tilbuddet, så flere kan få en hånd med at blive røgfri, siger Karlo Brondbjerg.

I perioden 2016-2020 har i alt 1.347 borgere gennemført rygestopkurset ved Herning Kommune. Tallet dækker både personer med henvisning, og personer som selv har søgt hjælp til rygestop.

Kontaktinfo

Karlo Brondbjerg
Formand for Forebyggelsesudvalget
Tlf.: 40105029
Mobil: 40 10 50 29
Send e-mail til byrkb@herning.dk

 

Brug altid en sikker mail, hvis din besked indeholder personlige eller følsomme oplysninger.