Tilbage

Mange borgere kommer ud af ledighed via småjobs

Siden 1. januar er 36 kontanthjælpsmodtagere og andre ledige i Herning Kommune kommet ind på arbejdsmarkedet ved hjælp af et nyt initiativ, der hedder Projekt Rengøring.
16. juni 2021

Juweriya Abdullahi

47-årige Juweriya Abdullahi bor i Herning og er mor til seks. I mange år har hun været på kontanthjælp, men efter at have været en del af "Projekt Rengøring", forsørger hun nu sig selv og passer to rengøringsjobs.

- Jeg vil gerne tjene mine egne penge. Jeg synes, det er vigtigt, og jeg er blevet glad for at gøre rent, siger Juweriya Abdullahi.

Når klokken slår 05.00 begynder arbejdsdagen for Juweriya Abdullahi. Hun møder ind på Brændgårdskolen, hvor hun gør rent, inden skolens børn møder. Efter tre timers effektivt rengøringsarbejde kan Juweriya holde fri igen.

- Så tager jeg hjem og sender mine to mindste børn i institution. Og så går jeg i gang med at købe ind og lave mad. Det er jo midt på dagen, at jeg har tid til alt det, fortæller Juweriya Abdullahi.

Klokken 15.00 møder Juweriya Abdullahi igen ind på arbejde. Om eftermiddagen gør hun rent på Kølkær Skole og Børnehave. Med de to rengøringsjobs har Juweria arbejdstimer nok til at kunne forsørge sin familie.

- Vi hjælper hinanden herhjemme. Mine voksne hjemmeboende børn hjælper også til med at passe de små, så jeg kan komme på arbejde, fortæller Juweriya, som har boet i Danmark siden år 2000.

36 personer er kommet væk fra offentlig forsørgelse

Juweriya Abdullahi er en del af "Projekt Rengøring" i Herning Kommune. Det er kommunens jobcenter, der i samarbejde med afdelingen for Drift og Service har skabt det nye initiativ, som har rykket en stor gruppe borgere væk fra offentlig forsørgelse, så de nu er selvforsørgende.

Siden januar 2021 har 66 borgere været en del af projektet, og heraf er 36 personer nu kommet ind på arbejdsmarkedet og er blevet selvforsørgede.

- Det vil jeg betegne som en kæmpe succes. 36 personer er kommet ud af systemet og kan nu forsørge sig selv. Og der er endnu flere, som også er godt på vej, siger Sanne Due Jensen, der er virksomhedskonsulent hos Jobcenter Herning.

Samarbejdet mellem jobcentret og kommunens afdeling for Drift og Service betyder, at borgere kan komme i praktik eller i relevant arbejde hos Drift og Service, hvor de bliver oplært til at kunne bestride et arbejde inden for rengøring.

- Det kan både være COVID-19 rengøring, og det kan være opkvalificering til andet rengøringsarbejde som for eksempel maskinel gulvvask og daglig rengøring, siger Sanne Due Jensen.

Afgørende at få noget på CV'et

Ifølge virksomhedskonsulenten fra Jobcenter Herning handler det om, at borgerne i målgruppen får noget relevant og aktuelt arbejde og erfaring på deres CV.

- De kommer videre, fordi de pludseligt har noget på deres CV at vise frem. Noget som viser potentielle arbejdsgivere, at de er mødestabile og motiverede for at tage et arbejde, også selv om rengøring måske ligger uden for deres normale arbejds- og kompetenceområde, siger Sanne Due Jensen.

Mange af de 36 borgere har fået fast job inden for det offentlige, men flere er også kommet ind på det private arbejdsmarked. Og det er ikke alene rengøringsjobs, de 36 personer er kommet videre til.

- Udover rengøring kan det også være andre typer af servicejobs. Men vi har faktisk også eksempler på folk, som har fået et fast job som kontorassistent i det private eller depotopfylder på Gødstrup Sygehus, siger Sanne Due Jensen.

Ifølge jobcentret er der gode muligheder for, at en stor del af borgerne i projektet vil lykkes med at bevare tilknytningen til arbejdsmarkedet. For eksempel er der lige nu stor efterspørgsel på ufaglærte til SOSU-faget.

I Herning Kommunes Beskæftigelsesudvalg har projektet også vakt stor tilfredshed.

- Jeg er stolt over resultatet. Det her projekt viser, at vi med en effektiv og målrettet indsats kan få mange flere borgere ind på arbejdsmarkedet med de store menneskelige gevinster, som det medfører. Og ikke mindst økonomiske gevinster for Herning Kommune, siger formand for Beskæftigelsesudvalget Tommy Tønning.

- Succesen med beskæftigelseskonceptet "Projekt Rengøring" er samtidig et resultat af en målrettet vision fra Beskæftigelsesudvalget, som har forplantet sig ned igennem systemet, tilføjer han.

Drømmer om fast arbejde

Med sine to jobs inden for rengøring på skoler og i en børnehave arbejder Juweriya Abdullahi i alt cirka 25 timer om ugen. Derudover bruger hun også tid og ressourcer på at transportere sig frem og tilbage mellem arbejdspladserne og hjemmet. Men det brokker hun sig ikke over. Hun er nemlig tilfreds med at have fået foden inden for på det danske arbejdsmarked.

Når man spørger hende om, hvad hun drømmer om i fremtiden, så er svaret helt klart.

- Mit ønske er at have fast arbejde som rengøringsassistent i Danmark. Og hvis det kunne blive ét arbejdssted og i almindelig arbejdstid, så ville jeg være glad. Det er min drøm, som jeg arbejder hen imod, siger Juweriya Abdullahi.

 

FAKTA OM PROJEKT RENGØRING:

Borgerne får undervisning hos Drift og Service, som opkvalificerer dem til at job i rengøringsverdenen.

Borgerne kan opnå ansættelse hos Drift og Service eller i en privat virksomhed.

Projektet er et samarbejde mellem Jobcenter Herning og Drift og Service under Herning Kommune.

Projekt Rengøring begyndte 1. januar 2021.

66 borgere er med i projektet. 36 borgere er kommet i arbejde og er blevet selvforsørgende, og endnu flere er tæt på.

Kontaktinfo

Tommy Højmark Tønning
Formand for Beskæftigelsesudvalget
Mobil: 22561164
Send e-mail til byrtt@herning.dk

Sanne Due Jensen
Virksomhedskonsulent
Mobil: 22526849
Send e-mail til jobsa@herning.dk

Troels Kjærgaard
jobcenterleder
Tlf.: 96285010
Send e-mail til jobtk@herning.dk

 

Brug altid en sikker mail, hvis din besked indeholder personlige eller følsomme oplysninger.