Tilbage

Ny aftale gør Herning Kommunes dagplejere ekstra sangglade

Som første kommune i landet tilbyder Herning Kommune nu alle sine dagplejere at blive Sangglad-certificeret.
15. juni 2021

De 183 dagplejere i Herning Kommune får nu tilbudt en særlig form for undervisning i at holde sangsamlinger for de små. Dagplejerne skal nemlig certificeres i det, der hedder Sangglad Mini, som er et tilbud målrettet de 0-3-årige.

Formålet med projektet er kort fortalt, at sang skal være en fast del af hverdagen for de cirka 655 dagplejebørn i kommunen. Faktisk skal sangen være en lige så naturlig del af dagligdagen som måltiderne og det at komme ud i den friske luft.

Årsagen er ret lige til: Sang er den direkte vej til at skabe tryghed, samhørighed og vise omsorg, og det er en forudsætning for det lille barns trivsel, udvikling og læring. Forskningen viser også, at børnene udvikler sproget hurtigere - de lærer hurtigere ord og bliver bedre til at udtale dem.

Opkvalificering på gulvet sammen med børnene

Det er Sangens Hus i Herning, der står for opkvalificeringen af dagplejerne. De har sat sangkonsulenter på projektet, og de vil fra efteråret 2021 til og med 2024 komme på besøg i dagplejehjem og legestuer i Herning Kommune for at få sangen til at spille en endnu større rolle i hverdagen, end den allerede gør i dag.

- Det handler ikke om, at alle skal til at synge på samme måde. Hver fugl synger med sit næb, og det er helt fint. Nej, det handler om at videreudvikle sangglæden hos både børn og voksne. Det gør vi ved at skabe den gode ramme for sangen i dagligdagen og give dagplejerne endnu flere redskaber til at synge med børnene - med glæden ved sangen og legen som det helt bærende element. Der er forskningsmæssigt belæg for at sige, at sang kan bidrage til en god start på livet, for med sang skaber vi både glæde og fællesskab, fortæller Laura Flensted-Jensen, projektleder for Sangglad, Sangens Hus.

Sangen kan, foruden at udvikle børnenes sproglige kompetencer, også være med til at give de små en bedre motorik. De fleste sange kommer nemlig med fagter, og der er sange til enhver lejlighed; når man vasker hænder, siger tak for mad eller skal i tøjet.

Et boost til hele Dagplejen

Sangglad Mini-certificeringen vil gøre det endnu mere attraktivt at vælge Dagplejen som pasningstilbud i Herning Kommune.

Opgraderingen koster kommunen knap 1.7 millioner kroner fordelt over fire år, men det er penge givet godt ud, mener formand for Børne- og Familieudvalget, Anne Mette Bang Rasmussen.

- Dette projekt kommer til at give rigtig mange børn en masse glæde og en styrket opvækst. Vi arbejder for, at alle børn skal blive, så dygtige som de kan, og dette projekt vil sætte skub i læringen, samtidig med at sangen gør hverdagen sjovere, siger hun.

Det er ikke første gang, samtlige dagplejere i Herning Kommune får tilbudt et opkvalificerende kursus. Tilbage i 2017 blev dagplejerne undervist i dialogisk læsning, og siden da er nytilkomne dagplejere også indført i metoden for højtlæsning via mesterlære fra dagplejekollegaerne.

- Vi har nogle rigtige dygtige dagplejere i Herning Kommune, men vi skal ikke hvile på laurbærrene af den grund. Det er vigtigt at følge med udviklingen, og derfor giver det mening at lægge yderligere ovenpå de kompetencer, vi allerede har, siger Anne Mette Bang Rasmussen.

Der er kick off på projektet 21. juni, hvor de første dagplejere mødes i Vildbjerg Sports- og Kulturcenter kl. 18.00 - 19.00.

Vil du vide mere om Sangglad Mini?
Læs om projektet og se en video på denne side.

Kontaktinfo

Anne Mette Bang Rasmussen
1. viceborgmester
Tlf.: 60679997
Mobil: 60679997
Send e-mail til byrar@herning.dk

 

Brug altid en sikker mail, hvis din besked indeholder personlige eller følsomme oplysninger.