Tilbage

Kom og sig velkommen til de nye elbusser

Stemningen bliver elektrisk på søndag den 26. september, hvor Herning fejrer overgangen til elbusser. Elbusserne er en gevinst for klimaet, for komforten og ikke mindst for de handicappede, der nu får en lettere adgang til busserne med elektroniske ramper og automatisk fastspænding.
20. september 2021

Grøn busSøndag den 26. september siger Herning Kommune velkommen til 14 nye elbusser, som fremover skal varetage bybuskørslen i Herning i stedet for de gamle dieselbusser.

På elbussernes første dag i drift vil kørslen være gratis kl. 13.00 - 16.00 under åbningsarrangementet.

Herning Kommune indgik i 2021 en klimasamarbejdsaftale med regeringen om indførelse af grøn kollektiv trafik i kommunen. Når elbusserne ruller ud i Hernings gader, kan kommunen kvittere for aftalen over for transportminister Benny Engelbrecht, der deltager i den officielle indvielse.

Borgmester Dorte West glæder sig over, at bybusdriften nu bliver mere grøn.

- Klimavenlig transport er et vigtigt skridt på vejen i vores grønne omstilling. Ved at udskifte de gamle dieselbusser til de her langt mere miljørigtige elbusser, så skærer vi hele syv procent af kommunens egen CO2-udledning årligt. En anden ting, der også er fantastisk, er, at vi nu som det eneste sted i landet giver kørestolsbrugere mulighed for selvstændigt at kunne benytte automatisk fastspænding i bybusserne. Det giver dem en langt større personlig frihed, når de skal med bussen, siger borgmester Dorte West (V) fra Herning Kommune.

Hernings borgere kan se frem til støjsvage busser, der ikke udleder os og partikler fra en udstødning.

De nye busser har lav indstigning og en indretning, der sikrer et godt flow i bussen. Kunderne kan let komme ind og ud af busserne, der har dobbeltdøre foran, midt og bagerst i bussen. Samtidig bidrager lavgulvet til nem indstigning med fx barnevogne.

Midttrafiks bestyrelsesformand Claus Wistoft udtaler:

- De nye elbusser bidrager til den grønne omstilling, der er i fuld gang i Midttrafiks område. Elbusserne er klimavenlige, men har også mange andre fordele, der bidrager til en bedre rejseoplevelse hos kunderne - især inden for tilgængelighed og komfort.

Også Direktør Steen Rügge fra busselskabet Tide Bus, som ejer busserne, ser frem til at tage de nye elbusser i brug. 

- Vi er stolte og oplever mange gevinster ved at være med på den grønne omstilling. Det er fagligt meget spændende, og det er også med til at fastholde og tiltrække kompetente medarbejdere. De 14 elbusser i Herning er de første elbusser Tide Bus sætter i drift i Danmark ud af de 218 nye el busser, vi skal ud og købe det næste år, siger Steen Rügge.

Elbusserne har bedre tilgængelighed for kørestolsbrugere i form af elektriske kørestolsramper og automatisk fastspænding af kørestole.

Herning Kommune har i den forbindelse været i dialog med Handicaprådet, og alle parter er meget tilfredse med resultatet.

Den nye tilgængelighed er desuden blevet afprøvet af beboere fra Kollektivcenteret i Tjørring, som er et aktivitets- og botilbud for handicappede.

Program - søndag den 26. september

Fejring af de nye elbusser på Herning Station:

Kl. 13.00 Juniorkoret fra Den Jyske Sangskole i Herning synger
Kl. 13.10 Taler ved:
• Transportminister Benny Engelbrecht
• Borgmester Dorte West
• Midttrafiks bestyrelsesformand Claus Wistoft
Kl. 13.30 Snoren klippes og de nye elbusser bliver officielt indviet
Kl. 13.00 - 16.00
Gratis kaffe, saft, kage og popcorn
Gratis kørsel med de nye elbusser i Herning, Kør fx til:
• Snejbjerg Hallen, hvor der er gratis entré til hop og leg
• Billedskolen. Huset nr. 7 i Nørregade, hvor der er tegnekonkurrence med lodtrækning af præmier
• Svømmehallen. På Herning Station bliver der uddelt 50 gratis billetter Herning Svømmehal efter først-til-mølle-princippet fra kl. 13.00
Kl. 16.00 Arrangementet slutter
Fakta om de nye elbusser
• Busserne er af mærket Yutong
• Årlig CO2-besparelse: cirka 1.100 ton
• Hver elbus har 29 siddepladser, heraf er 23 fremadrettede. Derudover er der tre klapsæder på perronpladsen. Totalkapaciteten i busserne er 65 passagerer
• USB-stik ved alle dobbeltsæder giver mulighed for gratis opladning i bussen
• Busserne er støjsvage og udleder ikke os og partikler fra en udstødning
• Busserne er handicapvenlige med lav indstigning og dobbeltdøre, elektroniske ramper og automatisk fastspænding af kørestole
• Busserne bliver opladet om natten
• Elbussernes driftsomkostninger svarer til det, som det koster at køre med dieselbusser

Kontaktinfo

Lene Ahle Skoubo
Projektleder for kollektiv trafik
Tlf.: 96288330
Mobil: 22863467
Send e-mail til vtbls@herning.dk

 

Brug altid en sikker mail, hvis din besked indeholder personlige eller følsomme oplysninger.